BadHoliday.com - Кошмарите в туризма  
 
Ти си в:   BadHoliday > Досада > Везувий замириса на боклук и пари

Везувий замириса на боклук и пари


Че парите не миришат, става ясно на всички още преди две хилядолетия, когато римският император Веспасиан налага данък върху отходните места, за да финансира поредния си военен поход. В наши дни едни от най-апетитните бизнес интереси са свързани с извозването, складирането и преработването на тоновете боклук, който големите градове произвеждат ежедневно. В Италия, където позициите на мафията във всички етажи на обществото са традиционно силни, където има много пари, има и интерес на организираната престъпност. Тук всяка година 158 престъпни фамилии пълнят портфейлите си от превоза на 35 млн. тона боклук при оборот от 6.66 млрд. евро. Новата златна мина е трафикът не толкова на битова смет, колкото на токсични отпадъци предимно от индустрията. Те носят на мафията 2.6 млрд. долара годишно, смятат експерти. Почти половината от 80-те милиона тона боклук, изхвърлян всяка година от италианците, се обработва от фирми, свързани с криминални организации - сицилианската коза ностра, калабрийската ндрагета, неаполската камора, сакра корона в Пулия и др. За разлика от други държави, където престъпните структури се занимават само с извозване, в Италия те са обхванали целия цикъл - от събиране, през превозване до обработване. Така печалбите им се умножават.

Италианската мафия върти годишно около 78 млрд. долара, идващи главно от рекет, контрабанда и наркотици, проституция, нелегална имиграция, трафик на органи, оръжия и редки животни, сочи изследването "Престъпления и пари" на университета Бокони в Милано. Мръсните пари се изпират през финансовата система, недвижимите имоти, търговията и промишлеността. През последните години все повече пари преминават и през индустрията по извозване и преработка на смет.

"Това е един сложен проблем. За предприятията е доста скъпо да третират отпадъците си по законния начин, затова те често приемат предложенията на разни компании, предлагащи дъмпингова цена за да го извозят", казва Стефано ди Франко, шеф на римския Лесничейски корпус, полицейска част, специализирана в защитата на околната среда. Тази година членовете й откриха, че базираната в Сицилия петрохимическа компания Еникем ди Приоло изхвърля направо в Средиземно море смет със съдържание на живак 20 000 пъти над допустимата норма. Компанията е част от Италианския институт по въглеводородите (ENI), за който се знае, че неведнъж е нарушавал екологичните правила. През 1998 г. 30 000 тона отпадъци от химическа компания, част от ENI, замърсени с цинк, бяха открити зарити на две места в Калабрия, а на други места са били използвани за настилка на селски пътища. И в двата случая зад сделките стоят подизпълнители от италианската екомафия, сочат от корпуса.

Мафиотите имат няколко начина да се отърват от опасния боклук. Те фалшифицират документите и така индустриалните отпадъци се превръщат в безобидна домашна смет, която може да бъде извозена до обикновените сметища. В други случаи мафиотите променят разрешителните за транспорт и така токсичните материали прекосяват границите на италианските провинции и се озовават в строителни площадки, защитени зони, реки, долини, ферми или директно в морето. "Става дума за опасен, необработен боклук, сложен в някоя дупка и набързо покрит с почва и камъни. Така отровата се просмуква към подпочвените води и впоследствие излиза на повърхността по различни начини. Цикълът се затваря, когато със замърсените води се поливат земеделски култури, които ние консумираме", казва Стефано Чиафани от най-голямата италианска природозащитна организация Легамбиенте.

В Казерта, в района на Неапол, където камората напълно владее пазара на токсични отпадъци, през последните пет години е регистрирано покачване на раковите заболявания с 400 процента, твърди доклад на министерството на здравеопазването. Там мафията си спестява разходите по преработка, като смесва боклук с цимент за жилищно строителство или с асфалт за изграждане на улици и пътища. В рамките на полицейската операция "Тера Верди" миналата година беше установено, че милиони тонове отрови от промишлеността в Северна Италия са били превозени към централните и южните региони с фалшиви товарителници или маскирани като торове за земеделието. Срещу заплащане 14 фермери се съгласили боклукът да бъде изсипан в земите им, където пасат млеконадойни крави.

Въпреки че трафикът на смет има дълга история, той влезе в полезрението на законодателите в Италия чак през 90-те години, когато някои "разкаяли" се мафиоти разкриха сложните схеми. Дотогава престъпните кръгове действаха безнаказано, тъй като законът не третираше действията им като нарушения. През април 2001 г. беше приет закон, категоризиращ трафика на токсични отпадъци като престъпление и определящ за него присъди от 1 до 8 години затвор. Сред вносителите на нормативния акт беше и Легамбиенте. Впоследствие полицията и жандармерията предприеха сериозни действия и разкриха част от мафиотските боклукчийски схеми.

В района на Мурия, Южна Италия, бяха открити четири хектара с отпадъци от кожарската индустрия от северните провинции, от стоманодобивната промишленост в Ломбардия и Венеция и стари гуми от Кампания. Почвата беше замърсена с опасни метали като хром, никел и олово. Според Националната агенция по сметта само през 2001 г. в Италия са изчезнали 11.6 млн. тона токсични отпадъци.

Мафията по правило не действа сама, а се възползва от безхаберието или корумпираността на местните власти. Например, в продължение на месеци, в сметището на община Бусто Арсизи в Ломбардия са били изсипвани опасни отпадъци от 27 града в региона и никой не е забелязал това. Или е било платено на подходящите хора да си затворят очите. През декември 2002 г. полицията разкрива схемата, в която участват шестима общински служители и двама местни предприемачи.

Издание Тиеррамерика

badholiday | хотели | заведения | пътувания | клиенти | други кошмари
досада | контрол | закони | полезно | съвети | цензура
Кошмарите в туризма - Везувий замириса на боклук и пари