Макар и пренаситено с бетонни постройки, Банско си остава планинското селце, в което през социализма почиваха само леяри, стругари и... овчари
Макар и пренаситено с бетонни постройки, Банско си остава планинското селце, в което през социализма почиваха само леяри, стругари и... овчари
BadHoliday

Обецанова механа в Банско...

Патила в прехваленото Банско, което прилича вече на панелен комплекс в някой голям град

На 24 юни, преди все още да знаем за проваления втори ден на Elevation Music Fest решихме да идем на разходка в Банско. Часът беше 10.30 и нормално е все още нито едно заведение да не е отворило врати, освен кафетата. За наша голяма радост видяхме, че в Обецанова механа двама келнери подреждаха масите. След като възпитано поздравихме с "Добро утро или добър ден, работи ли вече заведението ?" получихме от единият келнер подигравателен поглед и отговор " Ха, работи ли?". Вероятно виждайки нашето объркване другият келнер каза: "Да, заповядайте". До тук нищо, кой знае какво различно, от типичното посрещане на българи в заведение :).

Донесоха ни меню. Разбира се аз, информирана за БЕЗБОЖНО, подчертавам изрично, БЕЗБОЖНО надутите цени, в този град, не се учудих, че една обикновена шкембе чорба е 4 лева и 70 ст.! Така или иначе, нашата компания бяхме решили да хапнем нещо топло, макар и по рано от обикновеното време за обяд.

Направихме поръчка на една шкембе чорба и три пилешки супи, две салати и три айряна. Докато ние поръчвахме доволни, че ще хапнем, на съседната маса седнаха компания млади хора, също като нас дошли на феста и искащи да получат нещо добро за парите си. След като им дадоха меню , младежите вероятно притеснени от високите цени в заведението станаха и си тръгнаха. Келнерът който ни посрещна с подигравателната реплика ги изпрати с думите: " Ей, кво бе! Да не би да има кабърчета на тая пейка? Къде хукнахте така? Задавихте ли се...".

Ние онемяхме!

Това, че хората влязоха в заведението, не ги обвързва с поръчка. Поне аз не знам да има такава клауза в обслужването на клиенти някъде по света, освен в супер реномирани заведения, с обслужване което се дава за пример по списанията и предварителна резервация от месец напред. Но, като добре дресирани българи, преодоляхме изненадата си.

На 20-тата минута, след поръчката ни, в заведението влязоха две жени и едната, още в движение, се информира какви супи предлага заведението. Седнаха и поръчаха, като обясниха, че бързат за автобус. Келнерът отговори: "Супата ни е готова. Нямате проблеми!".

След като почакаха търпеливо 10-15 мин. (на нас ни бяха донесени вече салатите и айряните :) все пак само след 30 мин.), едната жена попита какво става със супата и отново беше "информирана" от "любезния" келнер " - "Тука не е Макдоналс! Тука пише механа. Като искате бързо - не идвайте тука!".

Няма да разказвам за последвалите реплики, след станали и тръгнали без поръчка клиенти и преминавам направо към края. След 45 минути от поръчката ни, бяхме "ОБСЛУЖЕНИ" с готовите супи, които очаквахме с нетърпение, макар и вече доста изнервени от обслужването. На 15-тата минута след супите бяха донесени подправките за чорбата.

Върхът беше в края, когато получихме сметката. Вместо 3 пилешки и 1 шкембе чорба, бяхме таксувани с три пилешки и ТРИ ШКЕМБЕ ЧОРБИ, за да се увеличи сметката с 15 лв. След като обърнах внимание на сервитьора ,че искам да дойде, за да направим уточнението, той не дойде и се наложи аз да отида до бара, за да уточним крайния резултат.

За сведение на всички, които четат този материал, сметката за ТРИ ПИЛЕШКИ СУПИ, ЕДНА ШКЕМБЕ ЧОРБА, СЕЛСКА САЛАТА, ОВЧАРСКА САЛАТА, ТРИ АЙРЯНА И ЕДНА БИРА ПИРИНСКО,

ПЛАТИХМЕ 50 ЛЕВА И 40 СТ.!

ХОРА-А-А, НЕ ХОДЕТЕ В БАНСКО, ДА ПЪЛНИТЕ КЕСИИТЕ НА САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ ТАМОШНИ КРЪЧМАРИ!

ПОКАЖЕТЕ ИМ, ЧЕ ТОВА, КОЕТО ПРЕДЛАГАТ, НЕ СТРУВА ПАРИТЕ, КОИТО ИСКАТ!

Автор: Диана (didi61@mail.bg)
Написано на 26 юни 2011 в 18:58 ч.

 

Екипът на Bad Holiday не носи отговорност за изказаните становища. Отговорност за съдържанието на всяка предоставена информация носи авторът й. Всяко доказано невярно твърдение и коментарите към него се изтриват незабавно.