BadHoliday

Внимавайте с ЕМЕРАЛД ТРАВЕЛ

Искам да предупредя за внимание към EMERALD TRAVEL.

Случката е от днес. Ние сме компания от 4 двойки и след обстоен преглед на предлаганите почивки се спираме на почивка в Бодрум с Emerald travel. На 5 август плащаме капаро за дата на полет 4 октомври от Варна за АРМОНИЯ ХОЛИДЕЙ. Подписваме договор за услугата на цената, обявена в сайта и сме щастливи, че ще почиваме приятелски в Бодрум. Да, ама не!

Днес, 13 август - 8 дни след като сме резервирали, ни казват, че има объркане с цените, вината за която имали от хотела и ни искат да доплатим още по около 200 евро на стая, ако искаме да ни приемат резервацията. Що за българска тъпотия, питам аз!?! В договора пише, че до 48 часа от резервацията могат да откажат такава, а не когато им е кеф.

Супер арогантно държание по телефона!

Искам да кажа на всички, които им предстои пътуване с тази компания, да внимават и да си отварят очите на четири.

Ние няма да оставим нещата така. Днес сме подали жалба до комисията за защита на потребителите, след което следва и съдебно дело. Ще си отстояваме своето. В крайна сметка, всеки греши, но никой от нас няма да носи отговорността за това. Искаме да получим услугата, за която сме заплатили.

Надявам се всеки от вас да има една безаварийна и усмихната почивка.

Автор: SeaAngel (SeaAngel1965@hotmail.com)
Написано на 28 август 2013 в 15:16 ч.

 

Екипът на Bad Holiday не носи отговорност за изказаните становища. Отговорност за съдържанието на всяка предоставена информация носи авторът й. Всяко доказано невярно твърдение и коментарите към него се изтриват незабавно.